Meer dan een eenvoudige knoflook! ‘Aglione di Valdichiana’ wordt nog steeds geteeld volgens traditionele technieken die zijn overgeleverd sinds de tijd van de Etrusken, de oude bewoners van Toscane van voor de Romeinen. En dan te bedenken dat deze specialiteit …
Ricordi di Pasqua / Herinnering aan Pasen
Shirt, jas en strakke schoenen. Een lichtschijnsel dat alleen in die tijd zo bijzonder is… de wandeling naar de kerk met een olijftak in de hand (symbool van vrede en wedergeboorte). In heel Italië zijn er talloze steden die de …
2020: Cucina Casalinga 20 jaar Jong
Dit jaar is Cucina Casalinga 20 jaar Jong! Twintig jaar geleden alweer stapte ik de Kamer van Koophandel binnen om het bedrijf te registreren. Met de naïeve droom om iets tijdloos op te zetten en daarmee de liefde voor de …
Red de Nebrodi Varkentjes!
Italianen zijn van oudsher grote consumenten van ham en dan vooral rauw ham, prosciutto crudo, nog meer dan de gekookte ham, de prosciutto cotto die echter ook van vaak uitmuntende kwaliteit is. Binnen de categorie rauwe ham heeft de Parmaham, …
De mythische bistecca alla fiorentina
Zoals zovele producten en recepten is de oorspong van de oer T-bone uit Florence uitsluitend middels historisch onderzoek te vinden. Dat Florence, of beter de streek waarin Florence ligt de bakermat is moge duidelijk zijn. Dat de ware Bistecca altijd …
Stad van het Brood
Città del Pane. Dat is letterlijke de tweede naam van de stad Altamura in Puglia. Het diepe zuiden van Italië waar de familie van mijn vaderskant vandaan komt. Uit het barokke Lecce dan wel te verstaan. Daar is waarschijnlijk veel …
De natuur op zijn best
Truffels zijn voor een bepaalde groep gastronomen het nec plus ultra. En dan heb ik het dus niet over slagroomtruffels ;-). Je hebt een soort top tien aan ingredienten waar gekken zoals ik 100 km of meer voor omrijden; bottarga, …
Nonna Vittoria!
Nog steeds komt mijn inmiddels 80-jarige mama een paar keer per jaar uit Roma Casalinga onveilig maken. Zij woont al bijna haar hele leven in Roma en kent als geen ander de geheimen van de Romeinse cucina casalinga. Niet voor …
Capretto di allevamento biologico ‘Ridammer Hoeve’
Geit is al duizenden jaren onderdeel van het Mediterrane dieet. Hoewel vlees binnen de Cucina Povera nooit dagelijks op het menu stond en vooral als luxe feestgerecht werd gezien voor de feestdagen. Jonge geitenbok is waar wij dan over praten. …
De Mythe van de ware Balsamico
Als je soms de schappen met balsamico in de supermarkten ziet dan besef je dat daar wel een enorme industrie achter moet zitten. Maar ook hier is niet alles wat het lijkt. Want wat is nu eigenlijk ‘echte’ balsamico. Een …