Aglione di Valdichiana

Astridnieuws

Meer dan een eenvoudige knoflook!

‘Aglione di Valdichiana’ wordt nog steeds geteeld volgens traditionele technieken die zijn overgeleverd sinds de tijd van de Etrusken, de oude bewoners van Toscane van voor de Romeinen. En dan te bedenken dat deze specialiteit bijna was uitgestorven! Pas de laatste jaren is de productie hervat door enkele kleine producenten uit Valdichiana. Nu is deze knoflook opgenomen in de lijst van PAT (Prodotti Agroalimentari Tradizionali); een regionale en nationale lijst van traditionele landbouwproducten. Dit zegt veel over deze bijzondere soort reuzenknoflook, waarvan de bollen totwel 800 gram kunnen wegen tegenover 150 gram voor een gewone knoflook. Maar, naast de afmetingen, welke zijn de kenmerken die deze Aglione onderscheiden van zijn “neefje” aglio?

De geur is pittig en delicaat tegelijk; dit omdat de Aglione vrij is van alliin, een stof die een natuurlijk bestanddeel is van verse knoflook. Deze geeft de knoflook een sterke en scherpe geur die zo gemakkelijk aan de handen blijft hangen.

Zijn zoete smaak maakt het tot een perfecte vervanger van de klassieke knoflook in elk recept: van pastasauzen tot vlees of vis.

Zijn gemakkelijke verteerbaarheid! En de goede invloed op het immuunsysteem.

In de keuken van de Valdichiana wordt Aglione het meest gebruikt bij de bereiding van de gelijknamige saus op basis van tomaten, waarmee men pici (een pasta uit Toscana, vergelijkbaar met een dikkere spaghetti) kan combineren. Het recept? Niets is eenvoudiger: na verhitting (zonder te kleuren!) in een pan van wat extra vergine olijfolie en een teen Valdichiana Aglione in plakjes, voeg je de beste tomatensaus en een blad verkruimelde laurier toe plus zout en peper udm naar behoefte. Dit is de echte Aglione saus. Mengen met de pasta en verder niets. Cucina povera. Eenvoud en schoonheid. Beter wordt het niet!