Stad van het Brood

Astrid blog

Città del Pane. Dat is letterlijke de tweede naam van de stad Altamura in Puglia. Het diepe zuiden van Italië waar de familie van mijn vaderskant vandaan komt. Uit het barokke Lecce dan wel te verstaan. Daar is waarschijnlijk veel meer dan 1000 jaar geleden de traditie van het Altamura brood ontstaan. Sommige van de bakkerijen zijn dan ook meer dan 500 jaar oud. Zoals de Forno Antico Santa Chiara uit 1423 and still going strong. Geboren uit noodzaak, zoals zoveel producten met een verhaal. Want gemaakt voor de herders om mee te nemen en dus weken houdbaar. Met zacht geel kruim en een fantastische korst door het gebruik van Grano Duro en ook door het lange rijzen. De ovens zijn en waren vaak enorm, tot 25M2 wel en werden daarom gemiddeld maar eens in de drie weken gestookt. Met lokaal lang gedroogd hout dat een deel van de smaak verklaart. Maar vooral tijd, geduld en aandacht. Omstandigheden en toeval leiden zo tot het eerste geclassificeerde (DOP) brood dat ook een Slowfood product is en zelfs onderdeel van De Ark van de Smaak. Sommige dingen kan je beter aan een ander overlaten en daarom maakt Casalinga haar bruschetta dus met de enige juiste optie: Pane di Altamur DOP. Elke dan een andere variant.
Buon appetito!

A presto,
Giovanni