Shirt, jas en strakke schoenen. Een lichtschijnsel dat alleen in die tijd zo bijzonder is… de wandeling naar de kerk met een olijftak in de hand (symbool van vrede en wedergeboorte). In heel Italië zijn er talloze steden die de opstanding van Christus vieren met zeer folkloristische en oprechte vieringen. Elke regio heeft zijn eigen ritus, processies en tradities. In de grote steden gaan de mensen naar de mis. “Ga in vrede, de mis is voorbij”, was de laatste zin van de pastoor, wat betekende dat ik mijn zondagse kleren kon uittrekken en terug naar huis mocht lopen waar de ‘ragu’ en de verse taglietelle op onze terugkeer wachtten!
Met zijn alle in de auto richting de heuvels van Rome
Een rode Fiat 124 met een koffer vol verschillende etenswaren voor het klassieke paasmaandaguitje met het gezin. De eerste echte mooie lentedagen, de kinderen rennen in de weilanden, de ooms aan de barbecue, lamsvlees en worstjes grillen met een glas rood in de hand. Ooit vonden we ook een relikwie uit de Tweede Wereldoorlog… spannend! We hadden een stuk ‘Colomba’ verdiend!
Het is bekend dat de ‘Colomba’ (zoete cake in de vorm van een duif), het chocolade-ei, de ‘torta pasqualina’ (hartige taart) en het lam of het zuiglam de bekendste gerechten zijn van de Italiaanse gastronomische paas-traditie. Allerlei soorten eieren, vooral de ‘echte’, een symbool van wedergeboorte en nieuw leven, zijn de onbetwiste hoofdrolspelers van de paastafel. Gebakken lam of zuiglam zal op de meeste Italiaanse tafels te zien zijn, een katholiek symbool van zuiverheid, verlossing en wederopstanding.
Vandaag herinner ik mij enkele gerechten uit de verschillende streken die met Pasen nooit ontbreken op tafel. De ‘torta Pasqualina’ verdient al onze aandacht, ook omdat het een heel oud gerecht is, sinds mensenheugenis verbonden met Pasen. Geboren in Ligurië, heeft de pasqualina-taart door heel Italië gereisd om zichzelf aan tafel te presenteren met variaties in de vulling (van artisjokken tot spinazie). ‘La Crescia’ is een van de speciale broden die ter gelegenheid van de paasvakantie worden bereid in heel Italië, maar vooral in Val d’Aosta en de Marche. Een focaccia gemaakt met ei, olijfolie en geraspte pecorino. Het wordt in plakjes gegeten, vergezeld van salami. Een hoeksteen van de Napolitaanse keuken, La Pastiera, een dessert op basis van tarwe en ricotta dat van ons over de hele wereld wordt gekopieerd, werd gecreëerd om de komst van de lente en Pasen te begroeten. ‘Scarcedda’ is een typisch Basilicata-dessert dat bijna uitsluitend in de paasperiode wordt bereid. Goud van kleur en gevuld met ricotta en suiker, het bevat ook een hardgekookt ei. ‘Le Cuddure’, zandkoekachtige koekjes met grappige vormen die letterlijk hardgekookte eieren omwikkelen en worden geproduceerd in Sicilië. Groene Lasagne alla Bolognese… niets viert meer dan een lasagne. In Piemonte is er geen feest zonder ‘Agnolotti del Plin’, een gevulde pasta die afkomstig is van het hergebruik van geroosterd of gestoofd vlees. In Trentino is lam opnieuw de hoofdrolspeler, maar dan in de uitnodigende vorm van paasgehaktballetjes. Het vlees wordt gehakt en gemengd met ei, Parmezaanse kaas, peterselie, melk en paneermeel. Ook erg populair bij kinderen. En we eindigen met de ‘Colomba’ , het zoete symbool van Pasen bij uitstek dat we allemaal kennen!